Is Levi's Amerikaans?
Ja, het merk Levi's is Amerikaans.
Levi's is een merk dat bekend staat om zijn iconische spijkerbroeken die wereldwijd gedragen worden. Voor veel Nederlanders is een Levi's jeans synoniem aan kwaliteit en tijdloze stijl. Maar is Levi's eigenlijk een Amerikaans bedrijf? Hieronder een diepgaande analyse van de Amerikaanse wortels van Levi's, hoe het bedrijf zich internationaal heeft uitgebreid, en waar je geld naartoe gaat als je een Levi's spijkerbroek koopt.

Waar komt Levi's vandaan?
Levi's, officieel bekend als Levi Strauss & Co., heeft duidelijk Amerikaanse wortels, hoewel de oprichter zelf een immigrant was. Oskar Levi Strauss, een kledingfabrikant van Duits-Joodse afkomst, emigreerde in 1847 naar Amerika samen met zijn moeder en twee zussen. Hij begon zijn Amerikaanse avontuur met een fabriek in New York, en nadat hij het Amerikaanse burgerschap verkreeg in 1853, vestigde hij zich in San Francisco.

In San Francisco richtte Strauss een handelsfirma op die stoffen, kleding en andere benodigdheden verkocht aan goudzoekers en pioniers in het Westen. Deze pioniers waardeerden zijn producten vanwege hun kwaliteit en duurzaamheid. Het echte succesverhaal begon echter in 1872 toen Strauss ging samenwerken met kleermaker Jacob Davis uit Reno.
De Geboorte van de Spijkerbroek
Davis had een innovatieve methode ontwikkeld om broeken van denim te verstevigen met klinknagels, waardoor ze minder snel uitscheurden. In 1873 registreerden Davis en Strauss samen een patent voor deze uitvinding, waarmee de moderne spijkerbroek officieel werd geboren. Dit was het begin van wat zou uitgroeien tot een van de populairste kledingstukken op aarde.
Na de dood van Levi Strauss op 26 september 1902 namen zijn vier neven het bedrijf over en zetten zijn erfenis voort. Ze voerden ook zijn testament uit door goede doelen voor kinderen en armen in de Bay Area te ondersteunen.
Levi's als Internationaal Bedrijf
Hoewel Levi's begon als een Amerikaans bedrijf, heeft het zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een wereldwijd concern. Een belangrijke stap in de internationale uitbreiding van het bedrijf vond plaats in 1965, toen de eerste fabrieken van Levi Strauss & Co. in Europa en Azië werden gebouwd.
Levi's in Nederland

Voor Nederlandse consumenten werden Levi's beschikbaar eind jaren 60. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een vast onderdeel van het Nederlandse modeaanbod, met een uitgebreide collectie die niet alleen spijkerbroeken omvat maar een complete top-to-bottom collectie. Ook zijn er inmiddels winkels die alleen maar het merk Levi's verkopen.
Het hoofdkantoor van Levi's blijft gevestigd in San Francisco, maar het bedrijf is onderverdeeld in drie geografische sectoren, waarvan Levi Strauss America (LSA) er één is. Deze organisatiestructuur onderstreept het internationale karakter van het bedrijf, terwijl het zijn Amerikaanse wortels behoudt.
De Eigendomsstructuur van Levi's
Een interessante vraag is of de Levi's winkel om de hoek daadwerkelijk Amerikaans is. Het antwoord is niet zo eenvoudig. Levi Strauss & Co. is lang een familie bedrijf geweest. In 2019 is het echter naar de beurs gegaan. Hierdoor is het makkelijk om inzicht te krijgen hoe het bedrijf in elkaar zit. Zo gaf Levi's aan dat in 2024 31% van de omzet kwam uit hun eigen winkels. Hier hebben ze er 299 van in Europa. 10% van de omzet kwan uit hun webshops.
Dit betekent dat wanneer je een Levi's product koopt in een officiële Levi's winkel, je inderdaad zaken doet met een Amerikaans bedrijf. Echter, de rest van hun omzet komt van zelfstandige retailers of ketens die simpelweg Levi's producten in hun assortiment hebben opgenomen. Het lijkt erop dat de winkels die een "Levi's Store" zijn geen franchises zijn, maar dit geeft Levi's niet helemaal duidelijk aan op hun winkel overzicht.
Waar gaat je geld naartoe?
Wanneer je een Levi's spijkerbroek koopt, gaat een deel van je geld natuurlijk naar de retailer die het product verkoopt. Als dit een zelfstandige winkel is, blijft een deel van het geld in de lokale economie. Een ander deel gaat naar Levi Strauss & Co. zelf, dat momenteel een miljardenomzet genereert.
Als je in de Levi's webshop een broek koopt gaat daarvan het geld naar Levi Strauss & Co Europe BV wat weer een dochterbedrijf is van het Amerikaanse hoofdkantoor. Uiteindelijk gaat altijd een deel van de winst naar de VS.
Conclusie
Levi's is inderdaad een authentiek Amerikaans bedrijf met diepe wortels in de Amerikaanse geschiedenis en cultuur. Opgericht door een Duitse immigrant die de Amerikaanse droom leefde, heeft het bedrijf bijgedragen aan een iconisch kledingstuk dat de wereld heeft veroverd: de spijkerbroek.
Tegenwoordig is Levi's een internationaal beursgenoteerd bedrijf dat nog steeds zijn hoofdkantoor in San Francisco heeft.
De Levi's winkel om de hoek kan een franchisevestiging zijn of een zelfstandige retailer die Levi's producten verkoopt. In beide gevallen gaat een deel van je geld naar het Amerikaanse moederbedrijf, maar ook naar lokale ondernemers en werknemers.